måndag 5 december 2011

Sällan har väl en klyscha ekat så tomt??!

Under helgens socialdemokratiska förtroenderåd fick vi äntligen något slags besked om vad S vill framöver. Det har varit tunnsått på den fronten under hösten. Mycket tid och energi har gått åt till att hantera en kris som bara förvärrats. Varje avvärjd brandhärd har ersatts av ett antal nya och till slut blev det ohanterligt på riktigt. Detta är tydligt för de allra flesta. Men inte för dem det borde vara tydligt för, VU och partiledaren själv.

För Alliansen är det förstås bra att han stannar så länge som möjligt men för samhällsutvecklingen är det katastrof. En skicklig regering är beroende av en kraftfull opposition för att kunna leverera på topp. Oppositionen behöver vind i seglen för att orka kämpa vidare. Att Juholt envist upprepar att det är valet som gäller är förvisso sant men ingenting att falla tillbaka på idag. Sällan har väl den klyschan ekat så tomt som nu?! Valet är fortfarande flera år bort och politiken kan knappast stagnera så länge. Vi är faktiskt skyldiga medborgarna att driva utvecklingen framåt, och vi är skyldiga att göra det nu!

Att det tydligaste beskedet på helgens förtroenderåd handlade om att förbjuda vinster i äldreomsorgen kan tyckas självklart men är egentligen märkligt. Dels innebär ju bolag per definition ett vinstintresse och dels ansågs ju vinster i vården helt ok så sent som i oktober för två år sedan. Såvida det inte går ut över kvaliteten. Men det vill väl alla?!! De skräckrapporter vi fått den senaste tiden mår nog alla dåligt av. Men lösningen är knappast att i sann populistisk anda vända kappan efter vinden och ropa på förbud. Tvärtom finns lösningen i enkel ”tillgång-efterfrågan”-logik. Håller inte vården måttet väljs den bort (eller läggs ner) till förmån för ett boende, offentligt eller privat, som lever upp till förväntningarna. Svårare än så är det egentligen inte. Vinster är alltså inte fel men de måste användas rätt! Investeringar i vården för att säkra dess kvalité bör prioriteras före populistretorik.

Dessutom borde Juholt avstå ”valet gäller”- klyschan till förmån för praktisk konkret politik!

Bloggar: Staffan och Kent

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar