måndag 28 november 2011

Människors fördomar ett minst lika stort problem!

Det faktum att Örebro är en segregerad stad med stora problem vad gäller skolans måluppfyllelse lyfts fram i en av dagens insändare. Det är ett problem men kanske inte fullt så svartvitt som skribenten vill få det till. Om förklaringen till dåliga skolresultat ligger i segregation borde även Adolfbergsskolan, Glanshammars skola och Karl Johanskolan ligga långt under snittet men det gör de inte. De ligger tvärtom på en behörighetsnivå över 90 %. Exakt hur elevunderlaget ser ut vet jag inte men de områden skolorna ligger i har betydligt högre status än exempelvis Vivalla, trots ”svensksegregationen”. Svaret på frågan om dåliga skolresultat står alltså inte att finna i segregationen. Därmed måste vi tänka ett varv till.

Att vissa skolor är ”tillvalsskolor” och andra ”frånvalsskolor” är inget vi kan göra något åt så länge det fria skolvalet existerar. Det vi däremot kan göra är att medvetet arbeta för att skolor med dåliga skolresultat och sämre rykte blir bättre. Att nöja sig med att konstatera att ”invandrarsegregerade” skolor har sämre resultat eller sämre dragningskraft än ”svensksegregarade” skolor eller skolor med mer blandad elevstruktur är inte särskilt konstruktivt. Det vi istället bör göra är att satsa på en bättre kvalitet i skolan överlag. Ingen elev oavsett etnisk tillhörighet, kulturell bakgrund, ekonomiska förutsättningar eller val av skola skall fråntas sin självklara rätt till en bra utbildning.

Jag håller med om att det är ett problem att den sittande majoriteten (S/C/KD) väljer att skära ner stort inom skolan, detta är något oppositionen kritiserat hårt, men ökade resurser är inte hela lösningen. Det är viktigt att skolorna får rimliga förutsättnignar att bedriva en fullvärdig verksamhet men om människors fördomar inte bryts kommer det problem Robin pekar på, segregationen, aldrig att kunna lösas. Fördomar finns och så länge dessa tillåts och sprids kan inga politiska ambitioner i världen bryta den.

Avslutningsvis (vilket jag redan antytt): varför är segregationen i invandrartäta områden ett så stort problem när segregationen i områden med en mycket stor del svenskar sällan eller aldrig nämns? Åtminstone inte i negativa ordalag… Segregation som segregation!


PS. Jag vet inte vart robin fått sina siffror men min jämförelse och de skolor som nämns finns på www.skollistan.se DS.

4 kommentarer:

  1. Hej! Statistiken kommer ifrån Skolverkets hemsida. Det finns massor av ny statistik om skolan där. Med segregation så menar jag de invandrartäta område. Adolfsbergs elever får inte problem efter sina (oftast) lyckade skolgångar.

    Men jag anser att man bör uppmuntra till att sprida ut elever. Tex så anser jag att Vivallaskolans högstadium bör läggas ner och flytta till någon annan skola. Man gjorde något liknande med Varbergaskolan, som man satte ihop med Mellringeskolan (där jag gick). Mellringe har helt okej resultat och blev en relativt integrerad skola.

    Sen så finns det alltid en anledning till att fördomar kommer. Det märks väldigt tydligt om man har gått i skolan de senaste tio åren.

    mvh Robin Nilsen, förstaårs Sam-elev på Karolinska Skolan.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att du gör det för enkelt för dig!

    Om problemet är dåliga svenskakuskaper och bristande föräldrastöd, vilket du verkar anse, så lär det inte lösas huxflux bara för att man byter skola. Många elever kommer sent till Sverige och hinner inte lära sig tillräcklig svenska för att klara kraven, detta är ett faktum som knappast försvinner för att man blandar klasserna. Däremothåller jag med om att det är viktigt att uppmuntra till integration och ge de elever som behöver det extra stöd. Här är kompisarna naturligtvis en viktig faktor men även kompetensen och engagemanget hos lärare är av avgörande betydelse.

    Jag ifrågasätter inte att lärarna på de skolor du nämner är både kompetenta och engagerade men får de inte rimliga förutsättnigar att göra sitt jobb blir naturligtvis resultatet därefter. Därför är det oroande att majoriteten väljer att skära ner på bl.a. skolan och barnomsorgen. Detta har oppositionen protesterat kraftigt mot eftersom vi anser att det är viktigt att prioritera "barn före betong".

    Jag håller med om att fördomar skapas av en anledning med dessa måste uppmärksammas och motverkas bl.a. genom opinionsbildning men också genom att de som berörs i det här fallet eleverna på bl.a. Vivallaskolan berättar hur det faktiskt är. Det finns undersökningar som visar att trivseln på Vivallaskolan är bra och att (svenska) elever förvånats över hur god kompetens lärarna faktiskt har. Detta får vi inte nöja oss med men det är viktigt att vara öppen för de berättelser som ges och se att det finns mer än en sida av saken.

    Avslutningsvis; Du kan också engagera dig, antingen genom att (vilket du redan gjort) skriva insändare eller engagera dig i ett politiskt parti/ungdomsförbund. För skall vi komma till rätta med de problem vi ser är det viktigt med en politisk styrning som ser och tar problemen på allvar. Om knappt tre år är det val igen och då har vi chansen att se till att få bra, engagerade politiker som vill något mer med kommunen. Då har även du möjlighet att rösta för första gången och se till att kommunen styrs i den riktning du önskar!

    SvaraRadera
  3. Självklart så löser man inte alla problem genom att byta skola. Det var mest en kortsiktig lösning (som jag tror skulle få en positiv effekt).

    Långsiktigt så tror jag man måste satsa mer på integration genom ökade kunskaper om det svenska språket och samhället. Jag tror också att man måste våga tala om att kanske begränsa invandringen något. Det känns inte hållbart att öka den varje år när segregationen bara växer. Besparingarna från att minska invandringen skulle kunna läggas på integration, så man ger dem som redan är här en större chans att komma in i samhället och på arbetsmarknaden. Det är synd att den frågan är så tabubelagd så att den verkar omöjlig för politiker att föra en konstruktiv debatt om.

    De 30 miljonerna som majoriteten tar bort på utbildning i sin budget är väl inte en enorm summa om man ser deras budget i sin helhet. Och oppositionen i Örebro verkar ju inte ens ha en gemensam budget. Hittills så har jag ingen större åsikt kring majoriteten i Örebro. Jag gillar socialliberala Folkpartiet som ofta pratar om integration och så men när Staffan Werme hade chansen så känns det lite som att han prioriterade att bygga massa dyra betongtorg istället.

    ///Robin Nilsen.

    SvaraRadera
  4. man kan ha olika åsikter om prioriteringar men det ena utesluter inte det andra!

    Integration är en oerhört viktig del i Fp:s politik. Detta visas inte minst av att vi vill prioritera utbildning framför ex. konstgräsplaner. Vi är övertygade om att utbildning och goda (tillfredsställande) språkkunskaper är nyckeln till integration och delaktighet i det svenska samhället.

    Majoritetens "betongpolitik" är vi skeptiska till eftersom kommunens ekonomi inte är urstark. Då måste man prioritera. Självklart är det viktigt med en attraktiv stad och i viss mån kanske gator och torg behöver renoveras och fräschas upp men i dagsläget prioriterar vi barn före betong, integration före dyra och ofinansierade satsningar på gator och torg!

    Om du i grunden gillar Fp och önskar ett liberalare Örebro tycker jag att du kan surfa in dittorebro.se (länk finns till höger) och läsa mer samt, om du känner att du vill engagera dig kontakta partiet via den sidan. Bara genom att engagera dig kan du påverka och även om du inte gillar allt Fp tycker och tänker, det gör inte jag heller, kan det vara idé att engagera sig och påverka. Vi är ett öppet parti med högt i tak. Minsta gemensamma nämnare är den liberala ideologin men inom den ryms ganska mycket och diskussionerna är stundtals ganska livliga!

    SvaraRadera