Jag har lovat mig själv att inte kommentera Juholts bravader eller sossarnas opinionsläge, det får de hantera på egen hand. Men det finns andra partiledares manövrer som är mer värda att reflektera över, nämligen Jimmie Åkessons.
SD har inför sina kommande landsdagar aviserat en kursändring där nationalismen tonas ner och man istället förespråkar ”socialkonservatism”. Detta för att locka nya väljare (såklart) men vad som är nytt med detta begrepp är oklart. Bland det första Åkesson säger i söndagens Agendaintervju är att “nationalism är en grundsyn”. Även andra uttalanden i intervjun tyder på att det handlar mer om en kosmetisk förändring än en reell.
Detta förstärks av artiklar i dagens Aftonbladet och Dagens Nyheter. AB har gjort en genomgång av SD:s motioner det dryga år de suttit i Riksdagen vilken visar en tydlig anti-invandrarlinje. Man vill utvisa kriminella utlänningar, slopa SFI- och modersmålsundervisning, undervisa om “svenskfientlighet” och ta bort alla arbetsmarknadspolitiska åtgärder avsedda för invandrare. I DN förstärks bilden av att nationalismen är viktig för SD men att det saknas något i detta begrepp. Socialkonservatism är alltså inte ett alternativ till nationalismen utan ett komplement.
Detta är tydligt om man lyssnar på vad Jimmie Åkesson säger men hans retoriska skicklighet (vilken man knappast kan förneka) gör att ett visst mått av kritiskt tänkande är nödvändig. Jag hoppas att detta också kommer att leda till att detta parti blir en parentes i den svenska demokratiska historien. Inte för att jag saknar respekt för vare sig enskilda människors självständiga val eller de demokratiska principerna om vars och ens rätt att själva välja för det gör jag inte. Jag har tvärtom stor respekt för detta, den enskildes suveränitet får aldrig ifrågasättas, men det sätt Åkesson och hans partikamrater lägger ut dimridåer på bör granskas kritisk och genomskådas. Vad är det egentligen de vill? Varför vill de genomföra just detta? Och vad leder det till? Om man fortfarande tycker att politiken håller får man naturligtvis rösta på dem men det bör ligga i allas vårt intresse att de politiker vi väljer står för en politik som syftar till ett inkluderande och framåtsyftande land i en alltmer globaliserd värld!
Media: Agenda, AB, DN
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar