söndag 14 februari 2010

Hur ska vi kunna undvika broder 4%?

Visst är det glädjande att det går bättre för Alliansen, även om skillnaderna från tidigare mätningar i de flesta fall är små och det därmed är svårt att säga om det egentligen hänt någonting alls (inslag börjar 26.06). Dock finns det smolk i glädjebägaren, nämligen att de små allianspartierna, framförallt Kd, balanserar farligt nära eller t.o.m. under 4%-spärren. Det är inte bra och stämmer till eftertanke, hur ska vi se till att alla partierna får ett tillräckligt stöd för att alliansen ska kunna fortsätta i regeringsställning?

Det kanske finns de som hoppas på att vi ska få se ”broder 4%” i det kommande valet, dvs. samma fenomen som tidigare förekom inom vänstern (fast då kallades det Kamrat 4%), att man stödröstar på Kd för att garantera att de blir kvar i riksdagen. Det hoppas inte jag.

Jag hoppas vi kan skapa ett debattklimat som tillåter alla partier att ta den plats de förtjänar och att vi tillsammans kan få förnyat förtroende efter valet. Men det kräver att inte minst M släpper ifrån sig en del mediautrymme och låter de mindre partierna ta mer plats. Som de säger i Alvedonreklamen:
"Är man stor måste man vara snäll"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar