tisdag 2 februari 2010

Birgitta är inte Cecilia!

Det har den senaste tiden spekulerats i vem som skall efterträda Cecilia Malmström som EU-minister och det blev, inte helt oväntat Birgitta Ohlsson, stort GRATTIS!

Hon har förvisso ifrågasatts från många håll (även internt) inte minst för hennes frispråkighet i bl.a. FRA-frågan, men ingen kan ifrågasätta hennes konpetens och engagmang. Jag är övertygad om att den kommer att komma till sin rätt under hennes korta men intensiva ministerperiod fram till valet i September.

Att någon överhuvudtaget ifrågasätter hennes möjligheter att utföra ett bra jobb som minister p.g.a. en graviditet är djupt beklagligt, inte minst som historien visat att det går alldeles utmärkt att vara både minister och förälder samtidigt. Såväl Carl Bildt som Beatrice Ask var småbarnsföräldrar under sin förra ministerperiod 1991-1994. Ett socialdemokratiskt exempel är Lena Hallengren som fick barn under sin tid som skolminister. Det finns naturligtvis fler exempel på ministrar som kombinerat sitt uppdrag med föräldraskap, men dessa visar ju att det är fullt möjligt, så varför inte också Birgitta?

Vad som också stör mig är att vissa undrat vem som ska "ersätta" Cecilia Malmström som EU-minister. Något sådant har jag inte stött på idag men att man överhuvudtaget tänker i sådana termer är minst sagt förvånande. Ingen människa kan ersättas, hur kompetent efterträdaren än är, utan efterträdaren är en helt annan person med annan kompetens och andra infallsvinklar. Så är det givetvis i det här fallet också, men jag är övertygad om att Birgitta kommer att göra ett alldeles lysande jobb som EU-minister, men hon kommer att sätta SIN prägel på såväl arbetet som politiken.

Än en gång GRATTIS Birgitta, både till ministerposten och det kommande barnet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar