I sitt förslag till kursplan förelår Skolverket att kristendomens särställning skall tonas ner enligt Aftonbladet. Man vill alltså ta bort skrivningar om att religionskunskapen skall skapa förståelse för vår historiska och kulturella utveckling. De tre stora religionernas, inte minst kristendomens, betydelse för hur västerländska samhällsutvecklingen samt hur kristendomen påverkat ”värde- och normsystem, lagstiftning och rättssystem, kultur och traditioner”.
Detta har inte mottagits väl. Bl.a. är man från frikyrkohåll rädd att det skapar en historielöshet hos ungdomarna, även om de välkomnar en allsidig religionsundervisning, då den haft så stor påverkan på vårt samhälle på en rad områden. Från Skolverket menar man att det även fortsättningsvis skall läras ut på vilket sätt kristensomen påverkat oss och att det inte är lätt att jämföra den gamla och nya kursplanen då de har olika fokus.
Även Evangeliska Frikyrkan (EFK) berar, enligt Nerikes Allehanda historielöshet och protesterar mot den föreslagna förändringen. Att man från Skolverket menar att det snarare handlar om att bredda undervisningen verkar inte lugna EFK. Hallsbergs kyrkoherde Ingemar Frenskar däremot verkar inte särskilt orolig över de nya skrivningarna, inte heller verkar de blivande lärare som intervjuades i dagens papperstidning särkilt bekymrade. Kristendomen kommer att få stor betydelse även framöver, det går inte att komma ifrån eftersom det är en naturlig del i undervisningen.
Jan Björklund vill (enligt AB ovan) avvakta det slutliga förslaget men menar att undervisningen skall vara ”allsidig och objektiv” men att det ska ligga en tyngdpunkt på kristendomen eftersom den ”är fundamental del i hela vår kultur och historia, det som har byggt vårt samhälle”.
Detta sammantaget gör att jag inte är särskilt oroad över den föreslagna förändringen även om man naturligtvis måste vara medveten om just detta. Frenskar har ju rätt i att det viktiga är vad man gör av det och skolverkets svar i artiklarna ger också lungande besked. Att kristendomen har en stor del i vårt historiska och kulturella arv är givet och därmed kommer dess betydelse att vara tydlig även framgent, allt annat vore ju orimligt.
Självklart är det bra med en diskussion och givetvis kan vi inte luta oss tillbaka och nöja oss med detta. Jag hoppas och tror att kristendomen kommer att leva vidare ett bra tag framöver. Kanske inte som dominerande religion, vi är redan nu alltmer sekulariserade, men som den viktig del av vår historia vilket skolan inte kan förneka. I så fall gör de inte sitt jobb, vilket jag förväntar mig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar