tisdag 14 februari 2012

Varför förtroendevald? För att få gosa med Lena Baastad eller…?

De förestående förändringarna i gymnasieskolan berör och upprör. Det är inte konstigt alls, klart eleverna vill värna just ”sin” skola, men just därför är det extremt viktigt att det går rätt till!

Ni som följt processen om nedläggning av Wadköpings Utbildningscenter (WUC) vet att det saknats underlag, att dialogen varit undermålig (om den ens existerat) och att det ”felaktiga” beslutet i gymnasienämnden inte accepterats av majoriteten (S+C+KD).

I dagens NA ifrågasätter fyra statsvetare processen så här långt. De skriver om demokratiunderskott, ”fel” beslut i nämnden körs över genom att lyfta frågan en nivå, om bristande öppenhet, bristande beslutsunderlag och om KD:s längtan efter makt snarare än klok politik i enlighet med partiets faktiska åsikter. De hänvisar till ett uttalande i NA i fredags där KD:s ledamot i programnämndens Barn och utbildning (PN BoU) Marie Magnusson säger att KD egentligen har ett annat förslag (antar att hon syftar på Rudbecksskolan) men inte är ”beredda att spräcka en majoritet”. För KD är alltså makten viktigare än partiets politik. Vad man uppenbarligen inte heller bryr sig om är den bristande legitimitet ett sådant beslut och en sådan process riskerar få. Politikerföraktet är redan så utbrett att det är rent korkat att medvetet spä på det ytterligare!

I det senare har de god draghjälp av de sossar som varit inblandade i arbetet, jag tar inte här upp dem utan hänvisar till debattartikeln (länk nedan).

Några ord också om PN BoU:s ordförande Thomas Esbjörnsson(s) envisa upprepande av att lärare är viktigare än lokaler (se ex. gårdagens NA-insändarsida). Jag håller helt med, men vill påminna, eller uppmärksamma, Esbjörnsson på att det finns fler skolor än WUC. Detta är dessutom den skola som går bäst ekonomiskt, har de för ändamålet bäst anpassade lokalerna och dessutom det enda gymnasiet med anpassat program för elever med Asperger. Detta sammantaget borde ge skolan en stor fördel. Att det finns alternativa förslag som PN BoU inte ens vill titta på är tragiskt men jag hoppas att Det trots allt kan komma till en lösning där ett ordentligt, förutsättningslöst, omtag är första steget. Om denna landar på WUC får vi acceptera det men utan underlag finns all anledning att ifrågasätta processen, inte minst ur demokratisynpunkt!

Jag förstår verkligen inte hur KD tänker i det här fallet. Är det verkligen viktigare att få gosa med kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad, S (som kanske tydligare än någon annan sagt att beslutet skall tas i gymnasienämnden och ingen annanstans. Ända till ”fel” beslut fattades, då skulle det plötsligt upp i en högre mer ”lydig” nämnd), än att värna Örebroarnas bästa???

Media: NA, NA-debatt

Blogg: Staffan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar