onsdag 29 februari 2012

Härskartekniker är varken schysst eller trevligt – och definitivt inte roligt!

I höstas hade alla vi förtroendevalda i Örebro kommun en utbildningsdag på Conventum. Det genomgående temat för dagen (utöver seminarierna) var att vi skall vara schyssta och trevliga mot varandra och ha roligt i politiken. Detta upprepade kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad (s), i lite olika versioner, så många gånger att det faktiskt blev lite tröttsamt framåt eftermiddagen. Men hon har ju rätt, tänk så mycket trevligare det vore om vi kunde leva så!

Dock verkar det mest varit vackra ord utan alltför mycket substans. Se bara på WUC-trasslet. Den processen har snarare präglats av härskartekniker än ömsesidig respekt. Elever, lärare och opposition har förminskats genom att inte bli lyssnade på (“lyssna på” och “hålla med” behöver inte vara samma sak men de flesta verkar inte ens uppfatta att majoriteten lyssnat). Många som försökt ta kontakt har osynliggjorts genom att inte få sina frågor besvarade, jag har själv fått stöta på för att få svar (och dessa är väl lite si och så om man skall vara ärlig). Undanhållande av information behöver väl knappast kommenteras…
Dubbelbestraffning är väl också ganska tydligt. Oppositionen (dåvarande Koalitionen) lade ner “fel” skola, denna räddades och en annan skola med bättre resultat på en rad punkter läggs ner istället. Något exempel på påförande av skuld och skam kommer jag inte på just nu men fyra härskartekniker av fem är illa nog!

Vän av ordning kanske påpekar att Lena Baastad inte är skolpolitiker och det är ju sant men hon har det yttersta ansvaret för politiken i Örebro kommun. Dessutom borde man kunna förvänta sig att den som så tydligt proklamerar detta budskap föregår med gott exempel och dessutom ser till att det realiseras i hela partiet, nämnderna och den rent praktiska politiken!

Härskartekniker är INTE schysst, trevligt eller roligt, det är bara respektlöst och dumt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar