torsdag 16 februari 2012

Bakläxa Esbjörnsson

I dagens NA (papperstidningen) säger skolkommunalrådet Thomas Esbjörnsson, apropå WUC-elevernas demonstration igår att:

"… Hade vi pekat på Rudbecksskolan hade de varit här och om vi pekat på Risbergska skolan hade de eleverna stått här. Vi har bra skolor och engagerade elever och då kommer det att se ut så här".

Det är säkert sant, men just därför borde han ta frågan på största allvar! Medborgarnas engagemang, oavsett ålder, borde uppmuntras istället för att spottas på. Att ”lyssna på” och ”hålla med” behöver inte vara samma sak, det är fullt möjligt att komma till olika slutsatser, men den S-ledda majoriteten vill inte ens lyssna och argumentera. De verkar ha den synnerligen odemokratiska hållningen ”Såhär har vi bestämt. Hur vill ni anpassa er?”

Beslutet var i princip fattat redan då det under kaotiska former presenterades strax innan jul. Inte ens det faktum att flera Kristdemokrater sagt sig vara emot förslaget har fått dem att tänka till. Det jag är med mest bekymrad över, förutom just det faktum att många elevers skolgång (inte minst de med Asperger) riskerar att slås i spillror, är just den demokratiska aspekten. Respekten för demokratin riskerar att urholkas då eleverna inte känner att de får respekt för sina åsikter. Vill ni verkligen ta den risken, Esbjörnsson & Co?

Jag hoppas verkligen att ni inte är beredda att ta den risken utan att ni är beredda att göra er läxa ordentligt, dvs. ta fram ett ordentligt underlag och före en ordentlig dialog där ALLA aspekter tillåts vägas in. Bättre sent än aldrig!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar