måndag 9 januari 2012

Känslig fråga kräver respektfull hantering!

Dagens NA-ledare handlar om den känsliga frågan om skollokalers vara eller icke vara. Tidningen konstaterar att det finns för mycket lokaler och att elever kommer att tvingas flytta. Detta är ett faktum! Samtidigt hör det till sakens natur att alla vill värna om just "sin" skola. Ett typiskt "NIMBY-problem" alltså(Not In my BackYard). Alltså; "Måste en skola läggas ner så lägg för guds skull inte ner min skola, vad ni gör!!!"

Så säger alla men faktum kvarstår. Örebro kommun har för mycket skollokaler, alltså måste det skäras ner. Detta är ett faktum koalitionen var medvetna om redan under förra mandatperioden och oxå gjorde försök att hantera. De otrevliga reaktioner nerläggningarna av bl.a. Vasaskolan och Öknaskolan ledde till har de inblandade knappast glömt. Men just därför är det så viktigt att den kommande förändringen av lokalbeståndet sköts snyggt och utan att riva upp mer upprörda känslor än nödvändigt.

Jag tar här inte ställning i sak (även om det inte är någon hemlighet vad jag tycker), utan hoppas att de samtal kommunalrådet Thomas Esbjörnsson (s) nu bjudit in till innebär ett verkligt förutsättningslöst omtag så att frågan kan jobbas igenom ordentligt och elever lärare och opposition känner att de blivit lyssnade på och att det beslut som i slutändan fattas blir så bra som möjligt för så många som möjligt. Alla kan inte bli nöjda men får man möjlighet att påverka finns i alla fall chansen att man dämpar de mest besvikna rösterna. Dessutom vore det ju ett ypperligt tillfälle att lära eleverna demokrati i praktiken. Men det kräver att S vilja att diskutera är på riktigt och inte ett spel för gallerierna. Detta kommer att genomskådas och risken för missnöje ökar för varje gång S negligerar elevers eller oppositionens försök till konstruktiva diskussioner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar