fredag 13 januari 2012

Troublemaker(s)!

Tydligen har Håkan Juholt åter ertappats med fingrarna i syltburken, eller rättare sagt vi har fått budgettrubblet bekräftat. Enligt DI finns dokument som avslöjar att han ljugit om sin egen roll i den sena ändringen av budgetskrivningen i höstas. Vem som står bakom ändringen eller vem som egentligen talar sanning är inte helt lätt att veta eftersom ord står mot ord men en partiledare som så ofta får, eller åtminstone borde få, löpa gatlopp i medierna eller (i alla fall) ställas till svars internt håller inte i längden. Att han dessutom gör sig otillgänglig och vägrar reda ut det som händer gör det hela ännu mer anmärkningsvärt. För alla vår skull, såväl Sossarnas som Alliansens, men kanske framförallt demokratins. Vi behöver en stark opposition och en oppositionsledare som har trovärdighet och pondus för att regeringens skall kunna prestera på topp. Som det är nu finns inget direkt motstånd och då är risken att man slappnas av och inte gör det allra, allra yttersta. Så antingen får Juholt kliva fram och reda ut detta en gång för alla och se till att det inte blir några fler skandaler eller också bör han avgå och lämna över till någon annan!

Men även här i Örebro är det uppenbart att Socialdemokraterna inte har koll på läget. Det blir mer och mer uppenbart att den föreslagna bantningen av WUC inte är genomtänkt överhuvudtaget. Enligt en debattartikel i dagens NA, som beskriver konsekvenserna av en tidigare dåligt genomtänkt skolflytt (förödande för eleverna och i förlängningen hela samhället). erkänner ansvarigt kommunalråd Thomas Esbjörnsson (s) att det finns några utbildningsstrategiska orsaker till förslaget: ”Nej vi kan inte se någon fördel ur utbildningssynpunkt, svarade Esbjörnsson”. Men vad är då syftet? En skolpolitiker som inte sätter elevernas bästa i främsta rummet borde ställa som plats till förfogande omedelbart!

Att man kan ha olika åsikter om hur denna fråga skall hanteras och att det river upp många känslor bloggade jag om redan häromdagen, men just därför är det så viktigt att frågan sköts snyggt och att alla aspekter tillåts lyftas upp. Att bjuda in till ”låtsasmöten” där man redan från början gör klart att man inte har någon som helst ambition att komma överens eller är beredda att rucka sin uppfattning en millimeter (enligt flera av de närvarandes bloggar) eller bjuda in allmänheten till ”dialogträffar” utan att ge oppositionen möjlighet att presentera sitt alternativ är inte bara respektlöst, det är snudd på odemokratiskt! Någon skrev häromdagen ungefär såhär om Örebrosossarnas ”dialoger”: ”Såhär har vi bestämt, hur vill ni anpassa er”. Och tyvärr ligger det nåt i det. S har presenterat att förslag som är så nära ett beslut man kan komma, och i efterhand startat man nån slags typ dialoger om hur detta skall gå till. Inte OM utan HUR! Så gör man bara inte!!! Men tydligen tycker S att det är precis så man skall göra men det funkar uppenbarligen inte. Eleverna tar sig sin fulla rätt att engagera sig i sin skolgång, men de har också rätt att förvänta sig att bli lyssnade på och deras synpunkter skall vägas in då beslutet fattas, men det är tydligt att detta inte är förenligt med S strategi. Detta riskerar inte bara att ställa till det för eleverna, det finns också en risk att tilltron till demokratin urholkas om eleverna inte upplever att de blir tagna på allvar.

Summa summarum finns det faktisk en likhet mellan Håkan Juholt och Thomas Esbjörnsson (förutom att de är sossar), de kör båda sitt eget race hur vilse de an må vara, utan tanke på vare sig konsekvenserna eller omgivningens (partimedlemmarna resp. medborgarna/eleverna) reaktioner eller åsikter.

Snacka om troublemaker(s)!

Media: DI DN Expressen NA-debatt

Bloggar: Staffan Kent Kent2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar