tisdag 27 mars 2012

SNÄÄÄÄLLA – inte en evighetsprocess till!

Jag har aldrig varit någon anhängare av långa formella processer som tar ”evigheter”, men jag förstår att det ibland kan vara nödvänidgt. De formella stegen i en beslutsprocess är nog svåra att få bort, de finns där av en anledning, men ibland blir det så tydligt att tiden går och processen liksom aldrig verkar vilja ta slut.

För ganska exakt ett år sedan fick vi efter mycket om och men ett beslut om omval. Egentligen vad det svårt att komma till någon annan slustsats, men bristande resurser och många turer gjorde att det tog nästan fem månader innan klubban antligen dunkades i bordet. Detta är orimligt lång tid och gjorde att vi förlorade nästan ett helt år av passivitet, till Örebroarnas nackdel.

Nu ser det inte bättre ut än att den extremt klantigt skötta WUC-processen kommer att dra ut på tiden. Här kan man knappast skylla på bristande resurser, utan formella hinder. Ett överklagande skall ske inom viss tid, sedan skall samtliga parter, i det här fallet kommunen och samtliga de som överklagat, ges möjlighet att inkomma med yttrande. Det är, enligt uppgift, där processen befinner sig just nu. Det kommer mao att dröja ett antal veckor (månader?) till innan det är klart. Men framförallt handlar det om tafflighet och okänslighet från kommunledningen.

Att beslutet ens kunde fattas är ju märkligt; först föreslår man att flytta vissa program vilket skulle bli en fråga för Gymnasienämnden (allt annat var enligt kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad uteslutet). När Gymnasienämnden fattar ”fel” beslut, dvs räddar WUC och stoppar flytten, ändrar man sig plötsligt och säger att HELA skolan skall tömmas och vips(!) så kan frågan flyttas till en högre ”lydigare” nämnd.

Bara det faktum att man ändrar sig beroende på hur ”lydiga” ledamöterna är och hur ”rätt” de röstar borde få förvaltningsrätten att sätta stopp. De demokratiska spelreglerna har tänjts rejält på i denna process!

Nu hoppas jag för allas vår skull att det inte dröjer alltför lång tid innan förvaltningsrätten fattar sitt beslut. Dels för att det inte är bra med den osäkerhet som långa utdragna processer innebär men också för att de berörda skall veta vad som gäller. Inte minst Asperger-eleverna är i skriande behov av lugn och stabilitet. Att flytta dem är nog så vanskligt, men att låta dem leva i ovisshet och kastas mellan hoppoch förtvivlan torde vara än mer vanskligt.

Jag hoppas att förvaltningsrätten beslutar till WUC:s och de klagandes fördel och knäpper den S-ledda kommunledningen på näsan, inte minst ur demokratisk synvinkel, och att detta sker så snart som det bara är möjligt. Rättssäkerhet och demokrati måste vara ledorden även för Örebros S-ledda kommunledning. Inte minst det senare har de visat mycket bristande respekt för. Hade de haft den respekt för demokratin som man kan (eller åtminstone borde kunna) förvänta sig av folkvalda politiker i ledande ställning hade frågan redan varit avgjord och WUC kvar i sin nuvarande form.

Men nu gjorde man inte det och situationen blev som den blev, processen drog ut på tiden. Och pga alla tveksamma och märkliga turer kommer den att bli ÄNNU längre. Om de yttranden som kommer in och de bedömningar som görs av förvaltningsrätten går på de klagandes linje kommer frågan inte att vara slutligt avgjord förrän strax innan terminen slutar (om jag ska våga mig på en gissning).

Detta är inte bra, men av demokratiska och utbildningsmässiga skäl, WUC är det enda gymnasiet med stabil ekonomi och 100% godkända elever, tycker jag att det är bra att frågan drivs på allvar av dem som är missnöjda. Dock hoppas jag på ett så snabbt och positivt avslut som möjligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar