torsdag 8 mars 2012

Stackars stackars Estelle!

Två veckor gammal har man nog inte så mycket uppfattning om annat än mat, sömn och mys med mamma och pappa. Och tur är kanske det, åtminstone om man är arvprinsessa.

Än skall man ”granskas” av några farbröder som kallas statsminister och talman och vad det nu var, än skall man exploateras i TV och tidningar, med namn och bild och allting. Oavsett man vill eller inte. Bara för att det finns nåt som kallas ceremonier och traditioner och annat som låter konstigt och krångligt. Och inte får man tycka vad man vill, tro vad man vill eller gifta sig med vem man vill heller. Alla får tycka vad de vill och välja tro själv, det står i grundlagen. Det är en jätteviktig lag som gäller alla utom familjen Bernadotte. För dem finns en annan grundlag med helt andra regler som säger att de inte alls får tycka vad de vill eller tro vad de vill (”den rena evangeliska läran” skall det vara och ingenting annat!) och träffar man nån man vill gifta sig med måste mamma drottningen fråga statsministern och hans kompisar om det är OK, så var det när mamma och pappa gifte sig också! Jättekonstigt eller hur, vem annan måste fråga om lov?

Det finns massa andra regler också som man måste följa om man råkar födas av nån som skall bli drottning en dag när morfar inte längre finns men det väntar vi med till det blir dags. Nu är det bara trivas och växa ute på Haga, leka i morfars lekstuga (så småningom) och helt enkelt vara barn, som gäller.

Tänk om vi, Estelles, hennes mammas och morfars, undersåtar kunde ge henne den finaste dopgåva som tänkas kan, en fri och normal uppväxt. Det krävs en grundlagsändring vilket är både krångligt och tidskrävande, men just därför borde vi börja nu. Då kanske hon slipper växa upp till ett stelt och trist ceremoniellt liv där formalia och protokoll styr vad hon ska och inte ska och istället låta henne bli den hon själv vill!

Låt oss äntligen göra som morfar kungen säger i sitt valspråk, skapa en lagstiftning ”För Sverige – i tiden”!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar