fredag 26 augusti 2011

Alla borde göra som M – nobba Svenska kyrkan!

Enligt Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter föreslår den moderata partistyrelsen (PS) att partiet skall avstå kyrkovalet fr.o.m. 2013. Det är bra. Alla övriga partier borde följa efter. Sedan skilsmässan från staten för snart 12 år sedan borde partierna hålla sig borta från kyrkopolitiken. Detta innebär inte att partipolitiskt aktiva inte kan vara engagerade också i kyrkopolitiken. Jag är det redan idag, ersättare (POSK) i kyrkoråd och kyrkofullmäktige sedan januari 2010, och än så länge har det inte varit aktuellt med ideologiska debatter. Men bara det faktum att man kandiderar under partibeteckning signalerar partibok framför Bibeln. Annars borde det inte vara viktigt att det på valsedeln står M, Fp, KD, MP etc. i Svenska Kyrkan.
Det finns ingen motsättning mellan att vara partiaktiv och aktivt troende men det, allt annat överskuggande, viktigaste bör (skall) vara att kyrkans grunduppdrag står i fokus, ingenting annat.

Det, från de flesta partierna, så vanliga argumentet att det inte är partierna som ställer upp utan nomineringsgrupper fristående från partiet köper inte jag. ”Den vanliga väljaren” tror sannolikt att det är partierna som ställer upp eftersom partibeteckningen finns på valsedeln.

Därför är det glädjande att M nu tar detta steg (om partistämman går på PS linje), vilket förhoppningsvis kan få övriga partier att följa efter. Nu har första steget tagits så det är bara för övriga partier att hänga på!


Noterar också att hälften av riksdagens partier skulle åka ut ur riksdagen om det vore val idag. Detta tänker jag dock inte kommentera på annat sätt än att det är glädjande att väljarna uppskattar ansvarstagande för den svåra ekonomiska situationen och en tydlighet i skolpolitiken (M och Fp skulle ensamma få majoritet), och att rasister och kommunister skulle slängas ut. Men opinionsmätningar går upp och ner och mycket kan hända under de kommande tre åren innan nästa val.

Läs mer i Expressen, Aftonbladet, SvD och DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar