torsdag 2 september 2010

Röstskolan egentligen förtäckt röstfiske?

Det är såklart jätteviktigt att väljarna vet hur det går till att rösta och om de saknar den kunskapen får möjlighet att lära sig det. Men det måste ske på ett objektivt sätt och inte av en riksdagskandidat med personvalskampanj, såsom skedde vid ”röstskolan” i Vivalla igår. Det hjälper inte att hon nämner övriga partier eller pekar på valhemligheten. Bara det faktum att det är ett inslag i en personvalskampanj gör det ju tveksamt.

Jag tvivlar inte på att att de som lyssnade är kapabla att bilda sig en egen uppfattning, göra sin egna val och fatta sina egna beslut, men för att kunna göra det måste man ju ha en bred och bra information och kunskap att luta sig mot, annars är det omöjligt att göra att upplyst val!

Om en riksdagskandidat, flankerad av sosse-rollups och uppbackad av partiledaren, berättar hur man röstar och sedan tillsmmans med partiledaren tar med sig de som vill till vallokalen ett stenkast bort, så krävs det nog att man är VÄLDIGT upplyst och informerad för att man ens ska fundera på att rösta på något annat parti. För ärligt talat, det svåra är ju inte att rösta (det kan man få hjälp med på vallokalen om man behöver), det svåra är ju att bestämma sig för vilket parti men ska rösta (och om man vill, vilken kandidat). För mig tog det ett par veckor när det begav sig…

Så att påstå att detta var något annat än förtäckt röstfiske är inte seriöst!

Läs också detta

1 kommentar: