fredag 3 september 2010

Val - så går det till!

Inför valet den 19 september har alla som har rösträtt fått ett röstkort hem i brevlådan:



Detta är en viktig handling och något man måste ha med sig när man röstar. Har man tappat bort det eller glömt det hemma om man reser bort kan man få ett nytt genom att ringa valnämnden i sin kommun eller kontakta rådhusets reception för att få ett nytt.

På röstkortet står vilka val du har rätt att delta i:



Där finns också information om vilken valkrets du tillhör samt vilken vallokal just DU ska rösta i. Väljer du att förtidsrösta kan du göra det i vilken förtidsröstningslokal som helst, inte bara det som står på ditt röstkort, det är bara förslag.

När du bestämt dig för hur du ska rösta kan du också välja VEM du vill rösta på genom att sätta ett kryss framför den kandidatens namn (OBS bara ETT kryss är tillåtet):


Jag har medvetet valt att använda baksidan av en valsedel och krysset är satt slumpmässigt. Detta för att undvika samma "misstag" som jag beskyller sossarna för.

När du så bestämt dig för hur du skall rösta tar du med ditt röstkort och din legitimation till förtidsröstningslokalen/vallokalen för att rösta. Har du inte med valsedlar hemifrån finns det där. Där finns också valkuvert och i dessa skall du stoppa i dina valsedlar och klistra igen dem. Detta görs bakom gröna skärmar för att garantera valhemligheten, dvs din rätt att hålla din politiska hemvist för dig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar