onsdag 10 mars 2010

Vi får inte låta oss tystas!

En av dagens absolut största nyheter torde vara mordkomplotten mot Lars Vilks. Dels rapporteras om själva händelsen samt olika aspektar på den och dels förklarar olika media varför man gjort olika bedömningar om bildpublicering eller inte.

Oavsett vad man anser om det aktuella konstverket, själv är jag inte särskilt förtjust i det, måste man ha respekt för konstnären. Man ska inte nonchalera muslimernas upprördhet i sig. Upplever man detta och liknande konstverk som en skändning av "den främste profeten" får man ha respekt för det. Men de reaktioner som blivit; mordhot, bombhot, korsbränning (kan väl f.ö. knappast ses som annat än en skändning av en annan stor profet?) etc. kan aldrig accepteras. Protester och manifestationer är en sak, det är grundlagsfästa rättigheter (om vi nöjer oss med vår svenska kontext), hot och våld, t.o.m. mord är en helt annan.

Behovet att försvara yttrandefrihet och tryckfrihet är tydlig. Dels genom fredagens specialsidor i NA som förvisso var fejk men som inspirerats av autentiska artiklar och dels genom gårdagens massgripanden!

Läs mer i Expressen, Aftonbladet och Nerikes Allehanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar