fredag 12 mars 2010

Nästan så jag börjar förstå muslimernas ilska

De senaste dagarna har yttrandefriheten och tryckfriheten diskuterats flitigt med anledning av mordplanerna på Lars Vilks. I gårdagens Debatt visade det sig att Vilks är fullt medveten om att hundar anses orena enligt Islam. Trots det valde han att göra den så omdiskuterade bilden av Mohammed som rondellhund, alltså en tydlig provokation. Reaktionerna är m.a.o. inte så konstiga även om det aldrig kan vara OK att bryta mot lagen för att göra sin röst hörd. Fredliga protester är en helt annan sak.

I samma program diskuterades varför det är OK att göra konst med Mohammed men inte av förintelsen. Vilks förklaring var att förintelsen ägt rum på riktigt men att tro bara handlar om tomtar och troll.

Man kan ha olika uppfattningar om huruvida Gud finns eller inte och vad tro egentligen innebär men för oss som har en tro, oavsett vi är kristna eller muslimer, oavsett vi kallar honom Gud eller Allah (vilket egentligen bara är olika ord för samma sak), oavsett vi ser Jesus som Guds son eller en av de största profeterna etc. är det ganska provocerande att få det avfärdat på detta sätt. För oss är det verklighet och Vilks sätt att vifta bort det är minst lika provocerande som rondellhunden (om inte värre).

Så även om jag inte försvarar det sätt på vilken en del muslimer reagerat, våldsyttringar kan aldrig accepteras, kan jag förstå att man kan bli provocerad av Vilks sätt att ifrågasätta och nedvärdera religion!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar