lördag 27 mars 2010

Sexbrott och näthat

Den senaste veckan har vi sett två tydliga exempel på när känslorna rusar iväg med förnuftet. Dels har vi ”Linnéa” som sveks av såväl skolan som samhället och kyrkan, dels har vi justitieministern som blivit rejält kölhalad i såväl gamla som nya medier efter sitt hjärnsläpp om grälla kuvert till misstänkta sexbrottslingar. Dessa båda har på ytan inte mycket gemensamt, ”Linnéa” drabbades av kompisars och vuxenvärldens svek efter att hamnat i en fruktansvärd situation hon inte själv valt, medan Beatrice Ask klantade sig i tjänsten, väl medveten om vad den position hon har kan innebära.

Självklart är det skillnad på en våldtäkt och en praktgroda, och inga jämförelser skall göras i övrigt, men det båda tvingats stå ut med är ju många känslokalla och vidriga påhopp, inte minst på nätet. Jag tänker inte nämna några särskilda eller länka till någon blogg, dels av respekt för de drabbade men också därför att det förmodligen är just vad dessa ”tyckare” vill.

Jag lämnar ”Linnea” nu, men hoppas att hon får det stöd hon behöver, men avslutar med några reflektioner kring hetsjakten mot Beatrice Ask.

Det är en grundläggande rättsprincip att man skall anses oskyldig tills motsatsen bevisats så reaktionerna är i sig inte så konstiga. Det är också en grundläggande rättighet att uttrycka sina åsikter, så viktiga att de är inskrivna i Grundlagen! Det innebär dock inte att man får säga/skriva/göra vad som helst. Ett visst mått av sans och balans är önskvärt även om ilskan är påtaglig och även om kritiken i sig är befogad.

Det är en sak att som CUF skicka gredelina kuvert till justitieministern som en markering eller att som Thomas Bodström på ett balanserat sätt kräva hennes avgång (till dess hon insåg sitt misstag och bad om ursäkt, då backade han). En helt annan att sprida elakheter på allehanda bloggar och fansidor på facebook.

Hon har bett om ursäkt, vilket man bör respektera, så låt henne nu jobba vidare med sitt viktiga arbete för allas vår trygghet utan en massa elaka påhopp som saknar grund. Alla kan göra misstag, även justitieministrar, och när dessa rättats till bör också kritiken och elakheterna tystna!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar