torsdag 3 september 2009

Varför förstöra Örebros rykte

bara för att man ogillar monarkin? Det gör jag också, men jag respekterar de grundlagar vi har, även om de krockar en del med varandra!

Just nu pågår en "strid" om vem som skall få anordna aktiviteter på Stortorget i Örebro i samband med det s.k. Bernadotte-jubileet eller "Örebro 2010" som det egentligen heter. Detta borde stödjas, men istället motarbetas det av bl.a. V som kallar det "kungafjäsk och slöseri med skattepengar".

Det finns som sagt mycket att säga om monarkin. Mitt största problem i sammanhanget, förutom att statschefsämbetet går i arv, är att några av grundlagarna krockar med varandra. I Regeringsformen (RF) Kap. 2 stadgas en rad Grundläggande fri och rättigheter. Såvitt jag förstår gäller i princip fri- och rättigheterna i § 1 även kungafamiljen med undantag för religionsfriheten Successionsordningen (SO) § 4, men enligt en rad medieuppgifter de senaste åren avstår kungafamiljen från att delta i den demokratiska processen bl.a. genom att inte rösta.
En annan "konstighet" vi sett prov på, inte mindre än två gånger, det senaste halvåret är att kungen (statschefen) måste be regeringen om lov för att Victoria och Madeleine (och så småningom även Carl Philip) ska få gifta sig (SO § 5). Snacka om hederskultur!

Det finnns säkert mer att säga om monarkin och krockar i grundlagen men jag tycker det här visar tydligt att det finns sådana. Detta går att ändra på om bara väljarna vill, det hänger faktiskt på oss! Det är en lång och omständlig process, som förutom sedvanligt utrednings- och remissförfarande etc också kräver två likalydande riksdagsbeslut, med ett ordinarie riksdagsval emellan.

Det är m.a.o. en lång och omständlig, men fullt möjlig, process. Tills vidare får vi dock respektera de grundlagar vi har och glädjas åt det jubileum som kommer att firas stort i Örebro nästa år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar