När jag läste Peter Dahlgrens reaktion på Valnämndens svar på hans brev angående valdeltagande i bl.a. Vivalla fick jag känslan av att det finns risk för en upprepning av hösten rabalder.
Det är i allra högsta grad relevant att bekymra sig över det låga valdeltagandet i områden med hög andel nya svenskar. Jag utgår från att de direktbrev Valnämnden avser att skicka till berörda väljare inte enbart kommer att vara på svenska utan även innehålla info på de vanligaste minoritetsspråken.
Ur ett demokratiskt perspektiv är ett lågt valdeltagande tragiskt, ju fler som röstar desto bättre, men det innebär inte att vi kan acceptera överträdelser av gällande bestämmelser. Vallagen finns för att garantera att valet sker på ett tillfredsställande sätt, där väljarens suveränitet inte ens får vara i närheten av att rubbas.
Att vallokalen i Vivalla skulle ha begränsade öppettider är ren lögn, åtminstone om man jämför med övriga förtidsröstningslokaler (klicka på önskad lokal för att se samtliga öppettider). Redan vid en snabb genomgång kan jag konstatera att förtidsröstningen i Vivalla kommer att ha öppet betydligt fler timmar än någon av övriga förtidsröstningslokalerna, dock ej kvällstid, vilket jag kan hålla med om är en brist. Men med tanke på att förtidsröstningen startar om drygt två veckor är jag inte orolig över att valnämnden kommer att dra ut på tiden.
Så här långt är vi nog förhållandevis överens, men formuleringarna om ”demokratiskolor” gör mig bekymrad. Som Pernilla Wikström Pehrson så riktigt skriver ingår det inte i det uppdrag de fått, de skall ”bara” se till att inget oegentligt inträffar igen. Det är bra! Men det verkar inte som att Peter Dahlgren riktigt förstått allvaret i den kritik Valprövningsnämnden riktade mot Vivallakampanjen.
Jag är också bekymrad över valdeltagandet men anser mig inte ha rätt att bryta mot lagar eller tumma på regler för att få upp det på acceptabla nivåer. Självklart har vi alla ett ansvar att få upp valdeltagandet och, vid behov, informera om hur det går till. Men det kan vi göra på betydligt schysstare sätt än som skedde i höstas. Dels har ju såväl skolan (samhällskunskapslektionerna) som introduktionen för invandrare inte bara möjlighet, utan också (i princip) skyldighet, att undervisa om valet och hur det går till, särskilt i valtider. Dels har vi som valarbetar, på en mängd olika sätt, möjligheten att hjälpa till att förklara och besvara frågor, inte bara om respektive partis politik utan också om detta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar