lördag 7 augusti 2010

Slöja eller inte slöja - det är frågan?!

Nu har debatten kring heltäckande slöjor dragit igång i Sverige också, sedan Jan Björklund lyfte frågan om att förbjuda Burka och Niqab i klassrummet i sitt senaste nyhetsbrev. Vissa är helt emot och anser det vara oliberalt att införa förbud I lagstiftningen, medan andra menar att det skall vara förbjudet på offentlig plats överhuvudtaget.

Det kan verka enkelt, som svensk ser man det gärna som förtryck eller som tvång, medan de själva ser det som en religiös symbol och något man klär sig i för att öka sin gudsmedvetenhet. Givet detta skulle vi med detta resonemang, förbjuda religiösa symboler med motivering att det är förenat med ett tvång, även förbjuda korset eller frälsarkransen? Den är väl ändå en ganska absurd tanke?!

Såvida det inte finns legitima skäl att förbjuda sjölan på enskilda arbetsplatser, ex. säkerhetsskäl eller krav på kommunikation (som ex i skolan). Att hävda att man hör om en person är glad ledsen arg upprörd etc. håller inte eftersom mycket "grammatik" sitter I ansiktet, men att införa ett generellt förbud är inte rimligt. I så fall skulle vi som sagt behöva förbjuda alla typer av religiösa symboler, annars blir det ju diskriminering.

Därför vore det bättre att låta detta hantera av de enskilda arbetsgivarna/skolan och de anställda/eleverna att komma överens om hur man vill ha det på just sin arbetsplats eller i sitt klassrum!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar